10+1 ok, miért NE legyél fotográfus

Esküvői fotó: lendület
Esküvői fotó: lendület

Miért ne légy fotográfus

Fekete Csaba fotográfus (Nászriporter) vendég bejegyzése

Oktatóként évente több tucatnyi emberrel találkozom, akik fotografálásból szeretnének élni. Nekik szól az alábbi bejegyzésem:
Hivatásos fotográfus szeretnél lenni, netán esküvőfotós? Nagyszerű ötlet, gratulálok ahhoz,  hogy az idő- és pénzpazarlás egyik legnemesebb, legfárasztóbb útját választottad!
El is mondom neked, miért gondolom így:

1. Telítettség. Nem vagy egyedül.  A digitális képi anyagok rögzítésére alkalmas eszközök exponenciális sebességgel terjednek el, így rajtad kívül minden nap több százezren döntenek így, szerte a világban.

2. Kihalófélben van. Vége a hőskorszaknak. Olyan szakmát választottál, amely néhány évtizeden belül (vagy korábban) kihal, mert a valóság leképezése (amelyre eredetileg kitalálták) lassan a fotográfusok nélkül is megoldódik. Hamarosan semmit nem fognak érni a fényképek, mert mindenkinél ott van az eszköz, amellyel elkészíthetőek. Azt mondod: de hát a minőség? A minőség egyre többeknek nem szempont.

3. Statisztika. A Pictage statisztikája szerint a kezdő fényképészeti vállalkozások 80%-a nem éri meg az ötödik születésnapját. A maradék 20% újabb 80%-a pedig a tizediket. Így százból nagyjából négy marad talpon tíz év után.

4. Tévhitek. Valószínűleg azt képzeled, hogy fényképezni fogsz. Tévedsz. A munkádnak csak a töredéke lesz az a tevékenység, amit olyannyira szeretsz csinálni. Nagyjából tizenöt százalék, a többi ugyanaz a taposómalom, mint bármelyik más szakmában.

5. Belépési küszöb. Ez a szakma már induláskor nagyon sok pénz emészt fel, minimum 5-8 millióba kerül egy jól felszerelés, amely versenyképessé, egyedi minőségre képessé tesz a piacon. A vége a csillagos ég, egy jól felszerelt, jó adottságokkal rendelkező műterem százmilliós nagyságrendű tőkét igényel.

6. Tudásigény. A látszat csal. A fotografálás az egyik legtudásigényesebb mesterség. Ez azt jelenti, hogy a tömegcikkektől eltérő, piacképes, egyedi, keresett termék előállítása olyan tudásanyagot feltételez, amelyet csak igen hosszú tanulási görbe mentén érhetsz el, sok-sok év kitartó munkájával.

7. Kockázat. Bár meglehet, van időd, pénzed, türelmed, igen magas annak a kockázata, hogy nem rendelkezel azzal a plusz “mojo”-val, ami a sikerhez szükséges. Valójában nagyon kevesen rendelkeznek vele…Ez sajnos csak akkor tud kiderülni, amikor már mindened megvan, amire szükség lehet.

8.Oktatás hiánya. Ebben a szakmában igen erős a hazai oktatási deficit. Hamar rájössz, hogy igen kevesektől érdemes tanulni, igen sokba kerülhet használhatatlan tudást kapni.

9. Gyenge piac. A hazai piac folyamatosan zsugorodik. Minden ágazatban így van, miért éppen a fotográfia lenne kivétel?

10. Magánélet. A fotósok legtöbbje – különösen az esküvőfotósok – igen egyenetlen terhelésben élnek. Szezonban, akár fő- vagy mellékállásban dolgozzanak is, gyakorlatilag nincs magánéletük, óriási a stressz és nagy a szellemi, fizikai igénybevétel. Ezt tartósan nem lehet összeegyeztetni házassággal, gyerekneveléssel.

+1
Egyedül vagy. A problémáiddal és a sikereiddel is. Különösen az elején. A szakmánk magányossá tesz, ennek feldolgozása embert, jellemet próbáló feladat.

Én szóltam. Ha mégis megpróbálod, akkor sok kitartásra, lelkierőre és szerencsére lesz szükséged. Légy benne a 4%-ban, ezt kívánom neked, kedves olvasó!

*****
A szerző blogja:

> Esküvői fotós blog

 

“10+1 ok, miért NE legyél fotográfus” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Csaba!
  Mindig élvezettel olvasom bejegyzéseidet, mert azok az élet és a szűkebb értelembe vett szakmád – esküvői fotózás – elmélyült ismeretéről árulkodnak.
  Az olvasás fogalmába itt a képek “megnézése” is beletartozik. Szándékosan nem nézegetésről, hanem megnézésről beszélek, mert ez a fogalom sokkal jobban illik összetett, komplex üzeneteket hordozó alkotásaidhoz.
  Köszönöm, hogy megtisztelted blogom a fenti vendégbejegyzéssel!

 2. Isten hozott a web 2.0 világában! Mindenből sok van, az információ könnyen elérhető. Mindez bizony leviszi az árakat! Az biztos, hogy nem elég ma kiváló fotográfusnak lenni, (mint ahogy kiváló trénernek sem): Barátom, érteni kell az (online) marketingez is! E mellett, meg jó ha van egy BognárLaci barátod akitől tudsz tanácsot kérni!
  Szerintem megéri a 4%-ba bekerülni! Az a fantáziám aki a 4%-ba bekerül az már emlékezetes fényképeket tud csinálni! Gratulálok a fényképedhez!

 3. Visszajelzés: Egy fotós blog jellemzői | Blog Pécs

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.